Laji kesäisin = leijasurffaus

Leijasurffaus on jännittävä ja monipuolinen laji, joka yhdistää leijan voiman, tuulen ja veden yhdeksi endorfiinia täynnä olevaksi kokemukseksi. Suomessa leijasurffauskausi kestää niin kauan kuin vedet ovat sulina, mikä voi tarkoittaa jopa koko vuotta erityisesti eteläisillä alueilla.

Varusteet leijasurffaukseen

Kesällä tarvitset lajin harrastamiseen leijan, trapetsin, puomin ja erityisesti leijasurffaukseen valmistetun laudan sekä veden lämpötilasta riippuen märkä- tai kuivapuvun, tossut, hupun ja hanskat. Aloittelijalle sopivat erityisesti freeride-laudat, jotka ovat monikäyttöisiä ja helpompia hallita.

Eri lautatyypit ja niiden käyttötarkoitukset

  • Freeride-laudat: Nämä ovat monipuolisia lautoja, jotka soveltuvat “vapaaseen ajeluun”. Ne mahdollistavat perus temput ja hyppyjen tekemisen, ja niistä löytyy vaihtoehtoja myös aloittelijoille. Joissain freeride-laudoissa on keskitytty erityisesti Big Air -hyppyihin.
  • Freestyle-laudat: Erityisesti temppuihin ja tekniseen ajamiseen suunnitellut laudat. Nämä eivät ole parhaita valintoja aloittelijoille, sillä ne vaativat enemmän taitoa ja kokemusta.
  • Wave-laudat: Surffilautoja muistuttavat laudat, joilla surffataan aaltoja leijan avulla. Ne ovat pienempiä kuin perinteiset surffilaudat, jotta ne nousisivat helposti liukuun leijan vetäminä.
  • Foil-laudat: Nämä ovat tarkoitettu foilaukseen ja tunnistettavissa niiden mastosta ja kantosiivistä, jotka nostavat laudan veden pinnan yläpuolelle. Foil-laudat ovat haastavia ja sopivat vain kokeneemmille harrastajille.

Leijan valinta ja kurssit

Leijasurffauksen aloittaminen kannattaa aina aloittaa kurssilla. Tämä varmistaa, että opit lajin turvallisuuden kannalta tärkeät asiat oikein heti alusta alkaen. Aloittelijalle suositellaan erityisesti freeride-lautoja ja -leijoja, jotka ovat helpommin hallittavissa. Lisää tietoa mm. leijoista ja niiden valinnasta löydät blogistamme.

Yhteisöllisyys ja tapahtumat Suomessa

Leijasurffausyhteisö Suomessa on erittäin lämmin ja avoin uusille harrastajille. Spotit, kuten Hangon Tulliniemi, Yyterin ranta tai Olun alueen rannat, ovat suosittuja kokoontumispaikkoja. Myös sosiaalisessa mediassa on aktiivisia paikallisia ja kansallisia ryhmiä, joihin kannattaa liittyä saadakseen vinkkejä ja tutustuakseen muihin harrastajiin. Vuosittaiset kesäiset tapahtumat, kuten KiteLife WKND ennen Juhannusta ja No Wind Camp elokuun lopussa, ovat suosittuja kohtaamispaikkoja leijasurffaajille.

Sääolosuhteet ja turvallisuus

Suomen rannikolta löytyy hyviä kesäspotteja lähes kaikille ilmansuunnille. Aina ennen veteen menoa lajin harrastajat tutkivatkin tarkkaan sääennusteita, erityisesti tuulten osalta, ja tämä onkin yksi tärkeimmistä asioista joita leijasurffaajan tulee osata.  Aloittelevan harrastajan tulee ehdottomasti vältää taitotasoon nähden liian kovia tuuliolosuhteita.
Yleisimpiä harrastukseen sopivia tuulensuuntia eteläisessä suomessa ovat idästä, etelästä ja lännestä puhaltavat tuulet ja länsirannokolla etelästä, lännestä ja pohjoisen suunnista puhaltavat tuulet.

Kiinnostuitko? Tule kurssille!

Kesäisin kurssimme alkavat yleensä toukokuussa, mutta tässä saattaa olla vaihtelua vesien lämpötiloista riippuen. Samoin kurssikauden päättyminen vaihtelee veden lämpötilasta riippuen syyskuun loppu / lokakuun loppu. Olemmepa joskus päässeet kurssittamaan vielä marraskuun alussakin. 

Lue lisää ja varaa kurssisi tästä linkistä

Koukussa tuuleen

Tilaamalla uutiskirjeemme olet aina etujoukoissa kun tiedotamme uutuksistamme, vaihdokeistamme sekä muista mielenkiintoisista lajiin liittyvistä asioista ja tulevista tarjouksista uutiskirjeen tilaajille…