Lumilaudan valinta snowkiteen

Share your passion

Aloittaessasi leijasurffausta talvella eli snowkiteä (ei voida puhua leijahiihdosta 😉) siihen sopii mainiosti aivan normaali rinteessä käytettävä lumilauta. Tässä lajissa on kuitenkin omia vaatimuksia mahdollisimman toimivalle laudalle tähän tarkoitukseen. Jotta lauta toimisi mahdollisimman hyvin on otettava huomioon myös olosuhteet. Lumen pinta, lumen paksuus tai pikemminkin sen vähyys vaikuttaa merkittävästi millainen lauta toimii parhaiten. Lumilauta on heikoimmillaan jäisellä alustalla ja oikeastaan mikä vain lauta toimii hyvin, kun lunta on jään päällä mutta ei liian paljon eli noin 10 cm. Toisaalta kun pehmeää lunta on paljon, laudan tulee pysyä vaivatta lumen pinnalla. Käsittelemme seuraavaksi lumilaudan tärkeimpiä ominaisuuksia ja snowkiten näkökulmasta valintaan vaikuttavia tekijöitä.

Laskutyyli

Lumilaudat on jaoteltu laskutyylin perusteella eri kategorioihin eli mitä sillä halutaan tehdä:

  • Allmountain – yleislauta
  • Freestyle- parkkilauta hyppyreihin
  • Jib – reileihin
  • Freeride – syvään lumeen
  • Splitboard – voit käyttää laskemisen lisäksi lumikenkien tavoin
    Snowkiteen soveltuu parhaiten allmountain lauta tai freestyle lauta. Tämän tyyppisillä laudoilla voi hyvin mennä molempiin suuntiin.

Lautailutasosi

Valitse aloittelijalle sopiva lauta, jos et ole vielä paljon laskenut rinteissä. Nämä laudat ovat anteeksiantavaisempia ja kehityt nopeammin. Jos olet kokeneempi laskija, valitse jäykempi lauta, joka kestää paremmin kovaa vauhtia. Kokenut lumilautailija voi myös valita vapaammin omaan laskutyyliinsä sopivan laudan.

Laudan muoto

  • Directional twin – lähes samanlainen molemmista päistä. Suunniteltu enemmän toiseen suuntaan menemiseen. Laudan takaosa on tässä laudassa jäykempi.
  • Directional – tämän laudan ominaisuudet takaavat parhaat laskut syvässä lumessa. Suunniteltu lähes ainoastaan toinen pää edellä menemiseen, eli laudalla voi periaatteesa laskea vain yhteen suuntaan.

Parhaiten snowkiteen sopii True Twintip -tyyppinen lauta. Näissä laudoissa siteiden kiinnityspisteet on sijoitettu yhtä kauas laudan molemmista päistä ja näin lauta saadaan käyttäytymään samalla tavoin ajettaessa kumpaan tahansa suuntaan.

Laudan profiili

Karkeasti laudat ovat jaoteltu perinteisiin camper-lautoihin ja rocker-lautoihin. Kovemmalla pinnalla camper-laudan kantti puree paremmin, kun taas rockerilla oleva lauta on anteeksiantavampi ja kantaa paremmin syvässä lumessa.

Laudan pituus

Laudan pituuden valintaan vaikuttaa ensisijaisesti harrastajan paino, pituus ja taitotaso. Jos olet aloittelija valitse taulukon suosituksen alapään mittainen lauta.

Laudan leveys

Laudan leveys valitaan kengän koon mukaan. Lautojen leveydet keskeltä vaihtelevat 250 mm molemmin puolin. Varsinkin jos kengän kokosi on yli 44 valitse itsellesi leveä lauta Wide-malleista, jotka ovat yli 260 mm leveitä. Snowkitessä mennään pääasiassa takakantilla ja kenkien osumista lumeen tulisi välttää. Tästä syystä on hyvä valita normaalia leveämpi lauta tai olla erityisen tarkkana siteiden kiinnityksessä.

Laudan jäykkyys

Laudan jäykkyys vaikuttaa sen hallintaan. Hitaissa nopeuksissa löysempi lauta voi olla mukavampi erityisesti aloittelijalle, kun taas kehittyneempi harrastaja voi haluta jäykän laudan kovempiin vauhteihin ja kovemmille pinnoille.

Sidecut eli laudan sivuleikkaus

Tämä luku kertoo, kuinka leikkaava lauta on. Lumilautojen sidecutit vaihtelevat käyttötarkoituksen mukaan. Suurempi säde n. 7,5-9 on parempi kun halutaan mennä lujaa ja käännökset pitkiä, kun taas pienemmällä säteellä n. 6-7,5 oleva lauta on helpommin kääntyvä. Snowkitessä normaalissa ajossa takakantilla ajettaessa suurempi sidecut toimii paremmin. Lauta pysyy paremmin kantilla eikä pyri kääntymään liikaa ylätuuleen. Tällaisella laudalla ajosta tulee rauhallisempaa, kun ajajan ei tarvitse jatkuvasti korjata laudan suuntaa.

Siteet

  • Strap in – perinteisellä neljän soljen kiinnitysmekanismilla varustetut siteet. Parhaiten säädettävät siteet. Hitaimmat laittaa kiinni.
  • Rear entry bindings – takaa ladattavat siteet. Nopea laittaa kiinni, säädettävä tarkkaan ennen käyttöä. Hieman hankala avata esimerkiksi selällään tai istuessa.
  • Step on – Kenkä lukittuu pohjasta siteeseen. Nopein laittaa kiinni. Hinnastojen kalleimmasta päästä.

Muistilista

  • Twintip freestyle lauta sopii parhaiten snowkiteen. Takaa parhaat menot molempiin suuntiin!
  • Valitse laudan jäykkyys ja pituus taitotasosi mukaan. Löysempi lauta aloittelijalle ja jäykempi lauta kovempia vauhteja hamuavalle.
  • Sopiva laudan profiili riippuu siitä, millaisella pinnalla harrastat. Camper-lauta kovemmille pinnoille ja rocker-lauta pehmeämpään lumeen
  • Kengän kokosi vaikuttaa valittavan laudan leveyteen. Valitse riittävän leveä lauta, ettei kantapäät osu lumeen!
  • Laudan sidecut-arvon tulisi olla 7,5 tai suurempi.
  • Varmista että kengät sopivat siteisiin ja valitse itsellesi sopivat jäykkyydet
  • Muista voidella lauta säännöllisin väliajoin

Nobile

Erityisesti snowkiteen suunnattuja lautoja valmistaa mm. Nobile. Näiden lautojen ominaisuuksina on mm. suuri leveys ja iso 20 metrin kääntösäde. Näiden ominaisuuksien johdosta tämä lauta välttämättä ole optimaalinen valinta päivittäiseen käyttöön rinteessä.
Snowkiteen lauta taas on omiaan koska sen kantti puree hyvin kovallakin alustalla ja sen lisäksi lauta “kelluu” hyvin syvässäkin lumessa zero-rocker pohjan ansiosta.

Nobilen lauta (2023 malli) kuuluu Leijasurffaus.fi talven testikalustoon leijojen ohella.

Nobile-NHP-Snowkite-model-2023

KOMMENTOI JUTTUA
Kitesurfing Finland - telegram ryhmä. Koko Suomen yhteinen leijasurffareiden chattiryhmä.
LISÄÄ LUETTAVAA
 

Koukussa tuuleen

Tilaamalla uutiskirjeemme olet aina etujoukoissa kun tiedotamme uutuksistamme, vaihdokeistamme sekä muista mielenkiintoisista lajiin liittyvistä asioista ja tulevista tarjouksista uutiskirjeen tilaajille…

Lähetä spotin tiedot

Tällä lomakkeella voit lähettää spotin tiedot julkaistavaksi sivuilla.

Tallennamme tietosi vain siksi aikaa kun käsittelemme ilmoittamasi spotin. Mikäli tilaat uutiskirjeen, niin säilytämme tietojasi sen ajan kun olet uutiskirjeen tilaajana.
Katso sivulla olevasta videosta ohje miten saat LAT ja LON luvut googlen kartasta. Syötä luku kolmen desimaalin tarkkuudella.
Klikkaa kaikki vaihtoehdot, jotka mielestäsi pitävät paikkansa.
Rastita ne tuulensuunnat, joilla spotti toimii parhaiten.
Tilaa uutiskirjeemme ja saat tuoretta tietoa tuotteista, tapahtumista ja muusta kiteilyyn liittyvästä. Postitamme uutiskirjeen max. kerran kuukaudesa.