Jotta voit harrastaa leijasurffausta sinulla tulee olla trapetsi eli valjaat (eng. harness). Trapetsi on olennainen osa varusteistoa, johon puomin koukku kiinnitetään ja josta koko leijan veto lähtee. Väärän kokoinen tai muuten huonosti ”istuva” trapetsi harmittaa jokaisella ajokerralla tai voi olla jopa vaarallinen ja aiheuttaa vammoja.
Oikean kokoisen ja hyvin istuvan trapetsin valinta on siis ensiarvoisen tärkeää niin harrastuksen mukavuuden kuin turvallisuudenkin kannalta.
Valitse oman harrastustyylin mukaisesti
Valitset sitten vyötärö- tai istumamallisen trapetsin, ole kriittinen itsellesi missä olosuhteissa yleisimmin käytät trapetsia tai miten harrastat lajia. Esimerkiksi talvella kruisailuun kevyissä tuulissa luistavalla ja nopealla pinnalla saatat pärjätä hyvin alemman hintaluokan trapetsilla. Mikäli taas pääpaino on hypyissä, freestyle tempuissa tai wave-ajossa, kannattaa katse siirtää suoraan jäykempiin ja tukevampiin malleihin.
Kuva: Pasi Reinikainen 2023 KL WKND
Myös oma budjetti vaikuttaa valintaan. Valmistajilta löytyy monen hintaisia trapetseja, n. 200 € maksavista perusmalleista aina yli 500 € maksaviin hiilikuituisiin, parhailla ominaisuuksilla varustettuihin lippulaivamalleihin.
Istuma- vs. vyötärötrapetsi
Istuma- ja vyötärömallisten trapetsien välillä valitessa kannattaa ensisijaisesti harkita omia mieltymyksiä ja tarpeita. Istumatrapetsi tarjoaa enemmän tukea ja sen vetopiste on alempana, kun taas vyötärömallinen mahdollistaa paremman liikkuvuuden.
Mikäli haluat aluksi lisätukea ja varmistaa, että terapetsisi ei nouse kainaloon valitse malliksi istumatrapetsi. Formulakite kilpailijat käyttävät istumamallista trapetsia, sillä siinä koukku on alempana ja sitä kautta leijan vetopiste kohdistuu alemmaksi. Näin saadaan painopiste alemmaksi ja sen ansiosta pystytään myös helpommin ottamaan enemmän tehoa leijasta irti.
Suurin osa harrastajista niin kesällä kuin talvella valitsee kuitenkin vyötärötrapetsin. Eri vaihtoehtoja löytyy enemmän ja jokainen löytää varmasti itselleen sopivan mallin. Vyötärötrapetsi mahdollistaa kehon paremman liikkumisen ja on monien mielestä mukavampi päällä.
Korkea vs. matala
Vyötärötrapetseissa löytyy paljon valinnanvaraa merkeissä ja malleissa. Korkea selkäosa antaa enemmän tukea selälle mutta saattaa rajoittaa liikkuvuutta, kun taas matalampi selkäosa antaa enemmän vapautta mutta voi vaatia enemmän keskivartalon hallintaa. Eri korkuisia trapetseja kannattaakin kokeilla ja näin löydät juuri sinulle sopivan mallin.
Kova vs. pehmeä
Nykyään vain alemman hintaluokan trapetsit ovat enää niin sanottuja ”pehmeitä” malleja. Kova trapetsi on tukevampi, leijan veto ja puuskien nykäisyt kohdistuvat enemmän selälle kuin kylkiin. Materiaalit vaihtelevat erilaisista muovisista aina kalleimpiin hiilikuituisiin. Hiilikuituinen voi olla jo liiankin jäykkä ja se mikä saavutetaan jäykkyydessä, menetetään usein trapetsin mukavuudessa.
Trapetsivalmistajat ilmoittavat yleensä trapetsin jäykkyyden. Jokaisella valmistajalla on tähän oma asteikkonsa, joten jäykkyys ei ole suoraan verrannollinen eri valmistajien välillä.
Spreader bar
Trapetsin mallista riippuen spreader bareja on valittavissa eri levyisinä, jotta trapetsista saadaan juuri oikean kokoinen ja hyvin istuva. Lisäksi valittavana on spreader barin ”koukun” tyyppi. Näitä koukun tyyppejä, eli chickenloopin kiinnitysvaihtoehtoja, löytyy ainakin 3 erilaista.
Niistä yleisin ja laajalti käytetty on normaali koukku johon ohjauspuomin chickenloop varmistetaan donkey stickillä. Koukku mahdollistaa myös nk. unhook-temput joissa puomin vetopiste (chickenloop) irroitetaan kokonaan trapetsista. Muina vaihtoehtoina on freeride loop tai wave looppi. Jälkimmäinen mahdollistaa kiinnityspisteen (chickenloopin) liikkumisen sivusuunnassa. Tämä auttaa toesideajossa sekä vesillä että lumella.
Leashin kiinnityspiste
Turvallisuussyistä leash tulisi mahdollisuuksien mukaan aina kiinnittää trapetsin etupuolelle, jommallekummalle sivulle, tai eteen speader bariin. Tätä varten monella valmistajalla on trapetsiin erikseen lisätty kiinnityslenkki, jonka voit halutessasi vaihtaa puolelta toiselle.
Edistyneemmät harrastajat, jotka tekevät nk. handlepass temppuja, voivat haluta kiinnittää leashin, osaan trapetseista saatavilla olevaan, unhook ropeen.
Huom! Vaaratilanteissa, kun leija looppaa vielä QR-laukaisun jälkeenkin, leijaa voi olla hankala päästää irti trapetsin takaa kiinnitetystä leashista.
Materiaalit
Trapetsien selkäosissa käytetään erilaisia materiaaleja, jotka parantavat istuvuutta ja tukevuutta. Nämä myös estävät trapetsin nousemista ylöspäin vyötäröllä. Kalleimmista malleista löydät materiaaleja, jotka eivät ime vettä itseensä ja vähentävät näin trapetsin painoa myös vesillä. Tällainen trapetsi on kesäisin myös mukavampi kuljettaa, kun se ei valuta vettä auton sisälle.
*** Bonus ***
Trapetsi olisi hyvä varustaa leijan narujen katkaisua varten tarkoitetulla veitsellä. Hätätilanteessa saat tällä turvaveitsellä leikattua esimerkiksi jalkojesi ympärille kietoutuneet leijan narut. Veitselle löytyy usein trapetsista sitä varten tehty tasku, johon se voidaan laittaa tai vaihtoehtoisesti se kuljetetaan mukana tulevassa irrallisessa taskussa, mikä kiinnitetään trapetsin kiristysremmiin. Turvallisuuden kannalta erittäin tärkeä hankinta! Huom! Muista harjoitella turvaveitsen käyttöön ottamista. Hätätilanteessa on tärkeä tietää missä kohdassa trapetsia veitsi on, jotta et joudu etsimään sitä ja hukkaamaan kallisarvoisia sekunteja siihen.
Muistilista
- Oikean kokoisen trapetsin valitseminen tulisi olla lähtökohtana, jotta se istuisi mahdollisimman hyvin kaikissa tilanteissa. Älä siis huijaa vyötärön mittaamisessa! Valmistajan taulukoista näet sinulle sopivan koon.
- Kuten kengissä niin myös trapetseissa jokaisella valmistajalla on hieman omat mittataulukot, joten mahdollisuuksien mukaan kannattaa kokeilla kyseisen valmistajan trapetsia.
- Valitse trapetsi oman budjettisi, harrastusolosuhteiden ja tyylisuunnan mukaisesti (kruisailu, aaltoajo, hypyt jne.)
- Istumatrapetsi pysyy helposti paikallaan eikä nouse, vetopiste alempana, kun taas vyötärömallinen antaa enemmän vapautta liikkumiseen
- Korkea selkäosa vaikuttaa trapetsin istuvuuteen ja tukevuuteen. Toisaalta, mitä korkeampi trapetsin profiili on, sitä enemmän menetetään liikkuvuudessa.
- ”Hard-shell”-trapetsi pitää muotonsa paremmin kuin ns. pehmeä. Leijan veto kohdistuu laajemmin selkään eikä kylkiin. Voidaan valita profiililtaan kapeampi/matalampi malli.
- Valitse spreader barin koukku ajotyylisi mukaan. Toisilla valmistajilla spreader barin mukana tulee koukku ja wave-ajoon tarkoitettu kiinnitysnaru.
- Varmista ennen ostopäätöstä, minne haluat leashin kiinnittää sekä suositko lyhyttä vai pitkää leashia.
- Kalliimmissa malleissa on käytetty kehittyneempiä materiaaleja
- Varmista veitsen kiinnitysmahdollisuus
Artikkelin kansikuva: Pasi Reinikainen – Kite Life WKND 2023