Leijasurffauksen harrastamiseen vaikuttaa moni asia. Esimerkiksi talvella jään tai lumen pinta ja paksuus on otettava huomioon. Nämä asiat vaikuttavat myös leijan valintaan suhteessa tuuleen. Lisäksi sopivan harrastuspaikan löytyminen ei aina ole niin helppoa, kuin voisi kuvitella, edes talvella.
Kuitenkin se tärkein yksittäinen asia, että voimme yleensä harrastaa on tuuli. Jos olet jo vähän “koukussa tuuleen”, haluat varmasti saada tuuliennusteista täyden hyödyn ja oppia tulkitsemaan niitä juuri sille omalle spotille! Mitä muuta on tällöin otettava huomioon?
Tuuli ja sen merkityksen ymmärtäminen on iso osa lajiamme. Miten oppia ymmärtämään ja tulkitsemaan ennusteita paremmin?
Jo kurssimme teoriaosuudessa on varattu iso osa säälle. Kun varsinainen kurssi alkaa rannalla tai jäällä, kysymme yleensä esimerkiksi että, mistä tuulee ja kuinka kovaa?
Tuulen silmämääräiseen arviointiin on käytössä erilaisia tapoja ja taulukoita. Ja on totta, että esimerkiksi tuulen nopeus on hyvä oppia arvioimaan ilman tarkkoja mittalaitteita.
Tuulesta temmattua
Ennen kuin alat katselemaan tuuliennusteita on hyvä tietää perusasiat tuulesta. Ensinnäkin, opettele arvioimaan tuulta silmämääräisesti. Vaikka oppisit kuinka tarkasti tulkitsemaan sää- ja tuuliennusteita, viime kädessä kuitenkin vasta rannalla (ehkä sittenkin vasta merellä ;)) selviää kuinka paljon todellisuudessa tuulee.
Mitä sitten tarkoittaa esimerkiksi ennusteen 6-8 m/s, tai vaikkapa varoitus 14 m/s merialueille?
Ennustettu tuulen nopeus kuvaa 10 metrin korkeudella puhaltavaa 10 minuutin keskituulta avoimissa tuulioloissa. Hetkittäin tuulen nopeus voi olla huomattavasti voimakkaampi.
Tuulen puuskista saadaan nykyään enemmän ja realiaikaisempaa mittaustietoa. Ne pystytään myös ennustamaan huomattavasti paremmin, kun esimerkiksi parikymmentä vuotta sitten. Maa-alueiden tuulivaroituksissa on siirrytty käyttämään puuskalukemia. Maalla nimenomaan puuskat aiheuttavat tuhoja.
Tutkimusten perusteella tiedetään hetkellisten, lyhytaikaisten, 5–10 sekunnin puuskien ylittävän 10 minuutin keskituulen nopeuden säätilanteesta riippuen, noin 1,5-kertaisina, enimmillään noin 2-kertaisina.
Ukkospilviin liittyy voimakkaita puuskia, mutta ne ovat paikallisia. Kylmän rintaman jälkeen tuuli on usein puuskaista laajoilla alueilla.
Tunne tuulesi
Ennen kuin voit mennä harrastamaan tulee sinun tietää mille rannalle tuulee. Olemme koonneet harrastajia helpottamaan sivustollemme spotti-infoa (tällä hetkellä etelä suomen) ja linkkejä hyville sää-sivustoille.
Ennen pitkää muistat ulkoa jo kokemuksesta miten mikäkin tuulen suunta soveltuu eri spoteille ja miten esimerkiksi aurinkoinen sää tai vesi/ilman lämpötilat vaikuttavat tuuleen.
Eri sivustoilta kannattaa seurata sekä ennusteita sekä reaaliaikaista tuuli dataa. Näin pystyt toteamaan pitikö ennuste paikkansa ja hyödyntämään sitä tulevaisuudessa, paikallistuntemus karttuu. Huomioitavaa on missä tuulimittarit sijaitsevat suhteessa harrastuspaikkaan. Ne voivat sijaita katveessa tuuleen nähden, huomattavan ulkona merellä tai hyvinkin korkeassa paikassa.
Niinkuin on jo käynyt selväksi tuulen tulkitseminen on ensiarvoisen tärkeää. Varsinkin aluksi jos spotti ei ole tuttu kannattaa kysyä muilta harrastajilta, millainen tuuli on merellä. Kuitenkin viime kädessä sinä itse päätät minkä kokoisella leijalla lähdet missäkin olosuhteissa vesille. Muista nyrkkisääntö, kun tuulen nopeus 2-kertaistuu saman kokoisen leijan teho 4-kertaistuu!
Pähkinänkuoressa:
Opettele perusasiat tuulesta
Tutustu erilaisiin sää sivustoihin ja opettele käyttämään niitä
Seuraa perus sääennusteita, kovinkaan pitkälle ajalle ne eivät ole luotettavia mutta pystyt arvioimaan mistä suunnasta esimerkiksi seuraavana viikonloppuna tuulee
Viimeistään edellisenä päivänä ja aamulla kannattaa seurata tarkempia ennusteita ja reaaliaikaista tuuli dataa
Tunne harrastus spottisi
Opi arvioimaan tarvitsemasi leijakokosi ja kysy neuvoa rannalla
Tuuli: https://www.ilmatieteenlaitos.fi/tuulet
Tuulen silmämääräinen arviointi: https://fi.wikipedia.org/wiki/Boforiasteikko