Leijasurffauksen aloittajilla saattaa olla taustaa lautailulajeista ja usein kysytään, että käykö leijasurffaukseen mikä tahansa lauta. Osaava harrastaja pääsee vähän kovemmassa kelissä, vaikka kakkosnelosella tai vähän kevyemmässä kelissä vaivatta vaikka Finnfoam levyllä. Keskitymme kuitenkin tässä kirjoituksessa tehdasvalmisteisiin twintip-lautoihin, niiden eroihin ja miten ominaisuudet vaikuttavat harrastamiseen.
Entuudestaan tutumpia lajeja voi olla veneen perässä vesilautailu tai kaapeliwake. Ne ovatkin näennäisesti hyvinkin lähellä leijasurffausta – onhan meillä lauta jaloissa ja tarkoitus edetä veden päällä. Edellä mainittujen lajien vaatimukset laudan suhteen eroavat toisistaan johtuen olosuhteista missä harrastetaan ja mitä laudalla tehdään. Näkyvin ero laudoissa on, että useimmiten leijasurffauksessa käytetään siteitä eikä kiinteitä ”bootseja”. Siteet helpottavat laudan jalkoihin laittoa ja pois ottamista, sekä ajoasentoon saadaan tarvittavaa vapautta. Siteet eivät kuitenkaan tue jalkaa niin paljon kuin bootsit. Ominaisuuksien puolesta wakelaudat ovat kaarevampia (rocker), jäykempiä ja laudan reunan kaari (outline) on jyrkempi. Lauta on myös usein merkittävästi leijasurffauksessa käytettävää lautaa leveämpi.
Miksi sitten wake lauta ei toimi leijan kanssa? Eikö bootsien tilalle voi vain vaihtaa leijasurffauksessa käytettävät siteet?
Leijasurffauksessa varsinkin aloittelijalle tärkeimpiä ominaisuuksia on laudan helppo liuku (plaanaaminen) ja ylätuuleen nousu (kryssiminen). Nämä ominaisuudet ovat puolestaan lähes merkityksettömiä wakelaudassa muiden ominaisuuksien jyrätessä.
Leijasurffauksessa, heti leijan (moottorimme 😉) jälkeen tärkein väline on lauta. Lauta on kosketuksissa veteen ja sen tärkein tehtävä on kohdistaa leijan tuottama voima oikeaan suuntaan. Laudan ansiosta pääsemme ajamaan sivutuuleen ja myös ylätuuleen päin eli kryssimään (kansankielellä vastatuuleen).
Twintip-laudan tärkeimmät ominaisuudet:
- Koko: pituus, leveys (keskeltä ja päistä)
- Karevuus eli rocker
- Jäykkyys: pituus ja kiertosuunnassa
- Outline eli reunan kaarevuus ja muodot
- Channelit eli urat tai muodot (concave) laudan pohjassa
- Evät
Laudan koko
Laudan koko valitaan harrastajan pituuden, painon, harrastusolosuhteiden ja -mieltymysten mukaan. Yleensä valmistajilta on saatavilla lautoja malleittain 3 – 4 kokoa.
Lautojen karkea jaottelu kokojen mukaan. Tämä on kuitenkin vähän veteen piirretty viiva, sillä laudan valintaan vaikuttaa myös hyvin paljon ajajan osaamistaso sekä laudalta halutut muut ominaisuudet:
- S: 130 x 40 cm, -65 kg -160 cm
- M: 135 x 41 cm, 65 – 75 kg 160 – 175 cm
- L: 140 x 42 cm , 75 – 85 kg 175 – 185 cm
- XL: 145 x 43 cm, 85+ kg 180+ cm
- Kevyenkelinlauta: 150+ x 44+ cm
Laudan kaarevuus eli rocker
Yksi tärkeimmistä ominaisuuksista on laudan rocker, joka määrittää hyvin pitkälle laudan ”luonteen”. Aina tätä ei kerrota laudan ominaisuuksissa mutta sen voi itsekin mitata. Kun lauta on tasaisella, mittaa kuinka paljon laudan päät ovat ilmassa. Esimerkiksi 2 cm on vähäinen rocker kun taas wakestyle laudassa saattaa olla rockeria 4-5cm. Kaarevuus voi olla tasaista, kaartuvaa jyrkästi päistä tai jotain siltä väliltä. Tämä on laudan ominaisuus, joka vaikuttaa laudan plaanaavuuteen. Hyvin kaareva lauta vaatii enemmän vetoa, kun taas suorempi lauta roiskii helpommin vettä tai kärki jää aallon alle (kaadut).
Slingshot Asylum V5.
Freestyle/Wakestyle lauta, jossa reilusti rockeria, kaareva outline ja pohjassa channelit. Lauta tarkoitettu hyppyihin.
Slingshot Glide V11.
Lightwind-lauta, jossa vähän rockeria, suora outline ja tasainen pohja. Lauta tarkoitettu kevyeen keliin.
Laudan jäykkyys
Jäykkä lauta on tarkempi ohjautumaan, kun taas löysempi lauta on mukavampi aallokossa ja kovassa vauhdissa. Kiertojäykkyyttä on saatu lisättyä kalleimmissa laudoissa esimerkiksi hiilikuitujäykisteillä tai laudan kuitujen määrätynlaisella asettelulla lautaa tehdessä. Hyppyihin lisää korkeutta hamuaville erityisesti kiertojäykkä lauta antaa vielä lisäboostia hyppyyn lähdössä – lauta ei anna periksi ja popista tulee räjähtävä.
Laudan reuna
Outline voi olla tasainen, elliptinen, päistä jyrkemmin kaartuva tai lähes suora (erityisesti kevyenkelin laudat voivat olla keskeltä ja päistä yhtä leveitä tai outline jopa käänteinen niin kuin lumilaudoissa). Jos outline on hyvin suora yhdistettynä pieneen rockeriin, lauta plaanaa ja kryssii hyvin mutta kääntyy huonosti. Wakestyle-laudoissa outline on jyrkkä saaden lautaan eloa = kääntyy hyvin temppuihin.
Laudan channelit ja concavet
Näihin saatat törmätä kalliimmissa freestyle- ja wakestyle-laudoissa. Pohjassa olevat urat ja muodot on suunniteltu lisäämään laudan pitoa ja vakautta kovassa vauhdissa, hypyissä ja alastuloissa.
Laudan evät
Usein kuvitellaan, että laudan eviä suurentamalla päästään paremmin kryssimään. Twintip-lauta kryssii hyvin ilman eviäkin, tosin se saattaa tuntua saippuapalalta jalkojen alla! Yleisimmin laudan mukana tulevat evät (4 kpl) ovat n. 4 – 5 cm. Wakestyle-lautaan voi olla hyvä laittaa esim. 2 – 3 cm. Evät tuovat lautaan vakautta ja pitoa.
Twintip-laudat leijasurffaukseen
Lautatyypit on jaoteltu käyttötarkoituksen mukaan:
- Freeride- tai allround-laudat
- Freestyle-laudat
- Wakestyle-laudat
- Kevyenkelinlaudat eli lightwind-laudat
Freeride- tai allround-laudat
Nimensäkin mukaisesti laudat on suunniteltu kaiken tyyppiseen harrastamiseen. Näillä laudoilla on mukava ajaa vähän epätasaisemmassakin aallokossa. Rocker on maltillinen, lauta ei roiski mutta sillä pääsee vaivatta ylätuuleen. Lauta on sopivan jäykkä ja outline on laudan päistä yleensä hieman pyöristetty helpottamaan käännöksiä eli jiippejä. Hintaluokasta riippuen laudan pohja voi olla suora, single concave tai siellä voi olla myös uria. Nämä laudat sopivat hyvin myös aloittelijoille.
Freestyle-laudat
Nämä laudat ovat suunniteltu hyppyihin. Jäykkyydellä ja hieman suuremmalla rockerilla saadaan hyppyihin vielä lisäkorkeutta ja alastulot hallitusti alas vielä kovassakin vauhdissa. Outline on suorempi ja laudan pää kulmikkaampi freeride-lautaan verrattuna. Usein pohjassa on myös keskellä uria laudan pidon lisäämiseksi. Kalliimmissa hintaluokissa laudoista löytyy hiilikuitua, jolla lauta saadaan kevyemmäksi ja jäykemmäksi.
Wakestyle-laudat
Leijasurffauksessa käytettävät wakestyle-laudat on tarkoitettu unhook-temppuihin ja niihin voidaan kiinnittää myös bootsit. Insertit ovat valmistettu kestävämmiksi ja pohja kestää myös paremmin obstaakkeleita (hyppyrit ja reilit). Miinuksena laudat ovat painavampia. Jäykissä laudoissa on paljon rockeria ja muotoja pohjassa mahdollistaen kovavauhtiset alastulot. Outline on kaareva ja tämän tyyppiset laudat vaativat leijalta paljon vetoa. Laudan muodoista johtuen ne eivät kryssi niin hyvin kuin suoremmat laudat. Näitä lautoja voidaan hyvin ajaa pienemmillä evillä tai jopa ilman eviä.
Kevyenkelinlaudat eli light wind -laudat
Kevyessä kelissä tärkeintä on aikainen plaani ja ylätuuleen nousu, eli kryssi. Hyvä lightwind-lauta on iso, jäykkä ja suora – kuin ladon ovi 😊 Pituutta laudoissa on yleensä yli 150 cm. Vaikka laudassa ei leveyttä ole paperilla kuin muutama sentti enemmän normaaliin verrattuna, laudan leveät päät, vähäinen rocker ja suora outline vaikuttavat merkittävästi plaaniin ja kryssiin jo hiljaisissa nopeuksissa. Miinuksena nämä laudat ovat hitaita kääntymään, menevät kuin kiskoilla. Lisäksi ne ovat kokonsa vuoksi usein suhteellisen painavia.
Oman laudan valinta
Mikä sitten olisi itselle hyvä lauta? Lauta tulisi valita taitotason mukaan. Jos olet hankkimassa ensimmäistä lautaa, ei ehkä kannata valita sitä kalleinta ja jäykintä. Vaikka hypyt olisi jo mielessä, mutta tekniikka ei, niin laudasta se ei tule jäämään kiinni! Hyvin kryssivällä ja ”helpolla” laudalla pääset helpommin ylätuuleen ja aikanaan niihin hyppyihinkin nopeammin käsiksi. Jos taas haluat hyppyihin korkeutta tai vaikka unhook-temppuihin lisää varmuutta, valitse näihin kategorioihin sopivista laudoista. Lightwind-lauta on hyvä valinta jos usein tuntuu siltä, että tuuli ei ihan riitä itselle vaikka muut pääsevätkin ajamaan. Tuulen muuttuessa laudan vaihtaminen ”lennosta” on helpompaa kuin leijan.
Varsinkin ensimmäistä lautaa valitessa kannattaa kokeilla muutamaa erilaista lautaa. Tähän sinulle tarjoutuu mahdollisuus jälleenmyyjien kautta tai kokeilemalla kaverin lautaa rannalla. Näin saat jonkinlaisen käsityksen lautojen eroista. Taitotasosi kasvaessa pääset sitten valitsemaan sen oman ”lemmikkisi” kaikkien lautojen joukosta ja se ”oman” laudan valinta on paljon helpompaa kun tiedät mistä pidät.