Kova hinku olisi vesille, mutta syksy tulee ja vedet kylmenevät (tai keväällä ei ole vielä lämmennyt). Märkäpuku saattaa olla jo vanha tai muuten riittämätön kylmiin keleihin ja saatat epäröidä vesille lähtöä. Ikä alkaa näkyä puvussa, se ei ole enää niin joustava kuin uutena eikä enää täysin vedenpitävä. Uuden puvun hankinta on edessä, mutta märkäpuvuissa ja lisävarusteissa löytyy jos jonkinlaista vaihtoehtoa. Millaisia varusteita kannattaa hankkia, mitä tulee ottaa huomioon? Entä paljonko niistä kannattaa maksaa?
Lähdetään liikkeelle siitä tärkeimmästä eli puvusta.
Pukuja löytyy eri merkeiltä monenlaista mutta ensimmäinen valinta mikä täytyy tehdä, on puvun paksuus. Jos mietitään suomen oloja ja haluat pärjätä yhdellä puvulla valinta on 5mm puku. Hihassa saattaa lukea 5/4/3, 5/4 tai 5/3. Tämä tarkoittaa yleensä esimerkiksi 5/3:ssa sitä, että vartalon osat ja jalat ovat paksumpaa ja käsivarsissa ohuempaa materiaalia liikkuvuuden säilyttämiseksi.
5mm puvulla pärjäät heti jäiden lähtemisestä niiden tuloon eikä kesälläkään tule liian kuuma tai sitten voi vaihtaa hyvin jo shortseihin! Kylmän sieto on yksilöllistä ja toki tarvitset tossut, hanskat ja hupun kylmää vastaan.
Nykypäivän puvut ovat ”steamereitä” eli ne eivät läpäise vettä, vaan veden vaihtuminen tapahtuu hihojen, kaula- ja jalka-aukkojen kautta. Teknisesti ne ovat yleisimmin kaksikerrosneopreenia (double layer), joka mahdollistaa puvulle parhaan joustavuuden ja kestävyyden. Kaksikerroksisessa neopreenissa on kumimainen kerros, eli se vettä läpäisemätön kerros, kangasmaisten kerroksien välissä. Yksikerrosneopreenia käytetään esimerkiksi paksumpien pukujen rintaosassa vähentämään haihtumista ja ”windchill” efektiä. Yksikerrosneopreeni näyttää ulkoapäin kumipintaiselta ja on huomattavasti herkempi rikkoutumaan.
Pukuja löytyy eri hintaluokissa n. 200 € ylöspäin aina 500-600€ hupullisiin 6mm pukuihin.
Mitä ominaisuuksia tarvitsen?
Laatu
Puvun tärkein ominaisuus on joustavuus. Joustava puku on miellyttävä päällä, mahdollistaa helpon pukemisen ja liikkumisen sekä istuu hyvin päällä. Jotta puku on lämmin, sen on oltava oikean kokoinen. Puku ei saa kiristää, mutta se ei saa myöskään olla väljä. Näin pukuun kertynyt vesi vaihtuu mahdollisimman vähän ja se pitää kehosi lämpimänä. Laadukkaammissa puvuissa on myös kiinnitetty huomiota niiden leikkauksiin, ne koostuvat useammasta paneelista ja myös näin istuvat paremmin.
Kun hintaluokissa noustaan ylöspäin, ominaisuuksia tulee lisää.
Materiaalit
Mikäli haluat puvultasi lämpöä kaikista kylmimpiin keleihin, valitse puku, jossa on kauttaaltaan sisävuori. Tämä vähentää entisestään veden liikkumista ja vaihtumista. Extrana vielä puku kuivuu nopeammin ja on helpompi pukea päälle. Puvuista löytyy myös erilaisia sisämateriaaleja, kysy näistä lisää myyjältäsi.
Saumat
Hyvässä puvussa saumat ovat neulotut, liimatut ja teipatut. Kalliimmissa puvuissa saattaa olla myös ulkopuolelta liimatut saumat. Teipatut saumat lisäävät puvun käyttöikää ja ovat vedenpitävät.
Yksityiskohdat
Näkyvimpänä ominaisuutena on puvun kaula-aukko eli miten puku puetaan päälle. Yleisimmät vaihtoehdot ovat etu- tai takavetoketju. Joissain puvuissa ei ole vetoketjua ollenkaan ja paksuimmissa puvuissa saattaa olla lisäksi kiinteä huppu. Etuvetoketjun etuja on vähäisempi veden vaihtuminen kaula-aukosta ja parempi liikkuvuus. Miinuksiksi voidaan lukea vaikeampi pukeminen ja kaula-aukon kokoa ei voi säätää niin kuin takavetoketjullisessa mallissa yleensä on mahdollista. Uusissa puvuissa löytyy myös mm. säärisuojuksia, kohokuviointeja nivelten kohdalla helpottamaan liikkumista ja erilaisia neopreenimateriaaleja. Pukua hankkiessa kannattaa myös kiinnittää huomiota saumojen ns. stressikohtien vahvistuksiin, mitä paremmin puku on suunniteltu sitä paremmin se kestää käytössä.
Luonnollisesti kallein on paras. Kannattaa kuitenkin miettiä kuinka paljon käytät pukua kaudessa koska valitettavasti puku vanhenee. Neopreenimateriaalien ominaisuudet heikkenevät vaikka sitä ei käyttäisikään. Saatat yllättyä, kuinka lämmin uusi puku on, sillä se joustaa ja istuu hyvin päälläsi. Osta oikean kokoinen puku. Sopivan kokoinen puku on saattaa olla ensimmäisiä kertoja vaikea pukea päälle mutta se ei saa kiristää. Älä ainakaan osta pukua jo heti uutena väljänä, vaikka se saattaisi tuntua mukavammalta. Jo muutaman käyttökerran jälkeen pukusi ”asettuu”, toisin sanoen venyy käytössä.
LAADUKAS EDULLISEMPI PUKU | vs. | KALLIIMMAN HINTALUOKAN PUKU |
Hyvin istuva puku | → | Paremmin suunnitellut leikkaukset |
Joustavaa materiaalia | → | Vieläkin joustavampaa ja parempaa materiaalia |
Liimatut ja ommellut saumat | → | Lisäksi teipatut saumat |
Sisävuorta esim. rinnassa ja selässä | → | Teknisempi sisävuori ja sitä voi olla kauttaaltaan |
Tossut, hanskat, huppu/pipo
Laadukkaan märkäpuvun kanssa kannattaa käyttää myös laadukkaita muita neopreenejä. Jos esimerkiksi jaloissa tai käsissä tulee kylmä ei hirveästi ole hyötyä kalliista puvusta. Useat harrastajat käyttävät ohuita 2-3mm tossuja myös kesäisin suojaamaan jalkoja.
Kylmille keleille on kuitenkin syytä hankkia riittävän paksut 5mm tai paksummat tossut tuomaan tarvittavaa lisälämpöä. Leijasurffauksessa kuitenkin tossun paksuus heikentää tuntumaa lautaan tai siteet saattavat tuntua pieniltä. Älä hanki turhan paksuja tai paksupohjaisia sukellukseen suunniteltuja tossuja, vaan kysy esim. leijasurffaukseen sopivia malleja myyjältäsi.
Hanskatkin on hyvä valita kelin mukaan. 2-3mm hanskoissa on hyvä tuntuma puomiin ja niiden tulisi olla esitaivutetut mikä vähentää käsien väsymistä kylmissä olosuhteissa. Kylmemmille keleille voit hankkia lisäksi paksummat ja lämpimämmät hanskat tai lobster-malliset tumput joilla vielä pystyy käsitellä puomia ja naruja.
Huppu on suunniteltu kaikista kylmimpiin keleihin, kun taas pipoa voi olla mukava käyttää jo vähän leudommissakin olosuhteissa. Hupuissa löytyy myös monenlaisia vaihtoehtoja paksuudesta ja kaulaosan pituudesta lähtien. Hupun tulisi myös istua tiiviisti, mutta se ei saa kuitenkaan olla liian tiukka. Hupussa olisi myös hyvä olla naama-aukon kiristykseen tehty ”nauha”. Sillä vältät veden pääsyn hupun sisään, kun satut kaatumaan veteen.
Puvun alle puettavat
Kovimmille vilukissoille tai ohuemmalla puvulla ajaville on myös saatavilla puvun alle puettavia lisälämpöä tuovia thermo-kerrastoja . Nämä ovat erilaisista materiaalisekoituksista tehtyjä paitoja ja housuja, jotka estävät veden vaihtumista puvun sisällä.
Hankkiminen
Kun olet hankkimassa uutta pukua, kysy aina neuvoa myyjältä. Mm. koot vaihtelevat merkeittäin ja siksi olisikin hyvä käydä kokeilemassa itselle sopiva koko ennen ostopäätöstä. Kun olet sovittamassa pukua, niin voit sovittaa saman valmistajan eri pukua koon selvittämiseksi, sillä puvut tehdään aina saman kokoluokituksen mukaisesti. Uusissa puvuissa on myös paljon ”hienouksia” joista myyjä osaa kertoa enemmän. Yksi tämmöinen on esimerkiksi Aquaflush, joka löytyy jo lähes kaikista Mysticin pukumalleista.
Nykyaikaisilla neopreeneillä kylmäkään ei ole Suomessa este harrastamiselle. Kunnon varusteilla voit nauttia leijasurffauksesta vesillä vaikka ympäri vuoden.