5 vinkkiä siirryttäessä lumelta vesille.

Nyt talvikauden ollessa loppumaisillaan alkaa monella räpylä vipattamaan vesien suuntaan. Kouluttajina meiltä usein kysytään ja meille myös usein sanotaan, että ”Eihän sinne veteen voi vielä mennä”.

NO EI TIETENKÄÄN VOI… ilman asianmukaista varustusta. Ja kovimmat harrastajathan ovat vedessä ympäri vuoden, siis Suomessa.  

Tässä artikkelissa käymme lävitse erityisesti lajia aloittavan kannalta asioita, joita tulee ottaa huomioon kevätkeleillä veteen mentäessä ja siellä touhutessa.

Aloittelijana vietät vielä enemmän aikaa pinnan alla kuin sen päällä. Eli laitat lautaa jalkoihin, yrität saada leijan pysymään ilmassa, muistelet miten powerdive tehdään ja koitat päästä nousemaan laudalle. Kaikki edellä mainittu on toimintaa, joka tapahtuu sinun ollessa kaulaa myöten vedessä. Kun pääset laudan päälle ja ajamaan homma muuttuu, mutta silloinkin on monia asioita, joita sinun tulee tietää kylmän kelin ajamisesta.

Ehdottomasti tärkein asia!!!

Jos olet aloittanut harrastuksen talvella – ÄLÄ MENE VETEEN ennen, kun olet käynyt Lumelta vesille -kurssin. Vesi tuo harrastuselementtinä monta uutta asiaa, jotka sinun tulee oppia ennen laudalle nousemista.

Jos olet aloittanut harrastuksen edellisenä kesänä, niin muistele ensin kaikki oppimasi asiat ennen veteen menoa. Tämän jälkeen jos et vielä muista kaikkea (self rescue, bodydrag, relaunch vedestä, jne jne….) Niin käy kertaamassa asiat opettajan kanssa.

Jos sinulla on asiat hyvässä muistissa ja pääset jo laudalle niin siitä vaan – Meri kutsuu – mutta muista silloinkin alla olevat asiat.

Lähdetään liikkeelle sinusta itsestäsi.

Onko talvi mennyt telkkarin ja näyttöpäätteen ääressä, vai oletko liikkunut ja pitänyt kunnostasi huolta?  Jos vastauksesi on ensimmäinen vaihtoehto, tulee sinun huomioida seuraavat asiat:

  • Oma kunto?
  • Mikä on osaamistasoni?
  • Sopivatko nykyset varusteeni kylmiin vesiin?


Oma kunto voi usein talven jälkeen yllättää, eikä aina sillä positiivisimmalla tavalla. Kauden ensimmäiset kerrat vesillä ovat usein hieman raskaampia keholle, kun mitä välttämättä muistat, ja tosiaan vaativat veronsa. Asiat eivät ehkä vielä ole lihasmuistissa samoin, kun jo hetken pidempään lajia harrastaneella.


Muista aina kunnon lämmittely, venyttely ja mielikuvaharjoitteet ennen veteen menoa. 

Mitä varusteisiin tulee, niin halpa 59,90€ markettimärkäpuku ei todellakaan toimi vielä näillä keleillä, vaan sinulla tulee olla kunnon steameri tai kuivapuku. Jos et tiedä mikä steameri on, niin kurkkaa tästä (artikkeli englanniksi). Muista myös tossut, hanskat ja huppu. 

Kiinteähupullinen puku on kylmillä keleillä aina parempi, kuin erillinen huppu, joka sekin kyllä käy. Erillisen hupun kanssa sinulla saattaa kuitenkin välillä päästä vettä puvun kaula-aukon ja hupun välistä puvun sisään, eikä se kevätkeleillä tunnu juuri  avantouintia mukavammalta.

Mikäli menet märkäpuvulla (steamerilla) tulee sen paksuuden olla kevätvesillä vähintään 5/4mm. Tossut ja hanskat samoin sillä palelu alkaa yleensä sormista tai jaloista. Kuivapuku onkin sitten asia erikseen, mutta silloinkin muista, että tossut ja hanskat ovat myös ratkaisevassa osassa harrastuksen mielekkyyden suhteen. 

Muista aina, että mitä vanhempi puku, sitä heikommin se eristää kylmää ja jos puvussasi on löysää, niin nämä kohdat eivät lämmitä samalla tavalla kuten napakasti ihossa istuva puku.

Vesille mars…

No, olet kuitenkin päättänyt aloittaa kauden aikaisin ja lähteä vesille. Kuten kaikki jo kesällä lajia kokeilleet tietävät, leijan kanssa vedessä puuhaaminen saa sinut vähintäänkin hengästymään ja kehon lämpötilan nousemaan.

Kun, keväällä vesien ollessa vielä kylmiä, pääset ajamaan, nousee kehosi lämpötila nopeasti, elimistöön erittyy adrenaliinia sekä endorfiinia etkä hetkeen edes huomaa kylmää.

Sitten… pudotat leijasi ja PAM, 3 – 4 asteinen jäätävän kylmä vesi iskee vasten kasvojasi kuin tuhat pientä neulaa. Tässä vaiheessa endorfiini karkaa verestäsi kuin lehmät kevätlaitumelle, adrenaliini ottaa vallan ja sinulle tulee kiire päästä takaisin ylös laudan päälle. Pahimmassa tapauksessa joudut vielä hakemaan lautasi kymmenien metrien päästä, niin kylmähän siinä helposti tulee.

Hypotermia

Kun olet vedessä tarpeeksi kauan alkaa paleltumisen eli hypotermian riski kasvamaan. Ensin raajat alkavat tuntua jäykemmiltä, mikä vaikeuttaa entiseltään liikkeelle lähtöä. Vielä hetken oltuasi vedessä tunne on sama kuin olisit juonut muutaman drinkin ja se heikentää entisestään päätöksentekoa ja koordinaatiokykyä.

Tunnista hypotermian oireet ajoissa

Hypotermia eli elimistön vajaalämpö (elimistön ydinlämpötilan aleneminen) jaetaan kolmeen eri luokkaan – lievä, kohtalainen ja vaikea. Ja kyllä, vaikka sinulla olisi märkäpuku tai kuivapuku, enemmin tai myöhemmin alat tuntea hypotermian oireita. Ne  etenevät yleensä seuraavassa järjestyksessä:

  • Vapina (elimistö yrittää tuottaa lisälämpöä värisyttämällä lihaksia)
  • Sammaltava puhe
  • Epätavallisen hidas hengitysnopeus
  • Kylmä, vaalea iho
  • Koordinaatiokyvyn menetys
  • Väsymys, letargia tai apatia
  • Ärtyneisyys, toimintakyvyn menetys

 

Sitten ne 5 vinkkiä

  1. Tunne kuntosi, kykysi ja varusteesi.
  2. ÄLÄ MENE VESILLE YKSIN!
  3. Osaa tunnistaa hypotermian varoitusmerkit.
  4. Tiedä veden lämpötila ennen kuin lähdet vesille.
  5. Älä mene pidemmälle, kun mistä olet valmis uimaan takaisin rantaan.

 

Extravinkki: 

Pidä lämmintä (ei polttavan kuumaa) vettä termospullossa, jota voit kaataa märkäpuvun sisään, kun alkaa tuntua kylmältä. Tämä on erityisen hyvä kikka käyttää myös session päätteeksi ennen leijan pakkaamista 😉

Nyt, kun olet saanut aimoannoksen ”kylmää kyytiä” näin artikkelin muodossa, niin muista että lajia on kuitenkin turvallista harrastaa, kunhan välineet ovat kunnossa.

Eli tarpeeksi paksut neopreenit päälle, järki mukaan kylmillä keleillä, liiku kaverin kanssa ja ota lämmintä vettä sekä lämmintä sokeripitoista juomaa (Kaakao? NAM😊) mukaan.

Itse siirrymme vesille huhtikuun/toukokuun aikana Hankoon. Nähdään rannalla!

Hauskoja harrastushetkiä 😊

Lisää luettavaa
 

Koukussa tuuleen

Tilaamalla uutiskirjeemme olet aina etujoukoissa kun tiedotamme uutuksistamme, vaihdokeistamme sekä muista mielenkiintoisista lajiin liittyvistä asioista ja tulevista tarjouksista uutiskirjeen tilaajille…

Lähetä spotin tiedot

Tällä lomakkeella voit lähettää spotin tiedot julkaistavaksi sivuilla.

Tallennamme tietosi vain siksi aikaa kun käsittelemme ilmoittamasi spotin. Mikäli tilaat uutiskirjeen, niin säilytämme tietojasi sen ajan kun olet uutiskirjeen tilaajana.
Katso sivulla olevasta videosta ohje miten saat LAT ja LON luvut googlen kartasta. Syötä luku kolmen desimaalin tarkkuudella.
Klikkaa kaikki vaihtoehdot, jotka mielestäsi pitävät paikkansa.
Rastita ne tuulensuunnat, joilla spotti toimii parhaiten.
Tilaa uutiskirjeemme ja saat tuoretta tietoa tuotteista, tapahtumista ja muusta kiteilyyn liittyvästä. Postitamme uutiskirjeen max. kerran kuukaudesa.